Wielu osobom może się wydawać, że szpinak nie ma smaku, jednak trudno się z tym zgodzić. Warto zgłębić temat, z czym powinno się go łączyć i jak przyrządzić świeży szpinak, aby wydobyć z niego głębię smaku, korzystając jednocześnie z jego właściwości zdrowotnych.
Opłukane i osuszone świeże liście szpinaku to świetna baza do sałatki z ulubionymi dodatkami np.:
- mięsnymi: kurczakiem lub łososiem
- serowymi: fetą, mozzarellą, serem kozim
- warzywnymi: pieczonym burakiem, suszonymi pomidorami lub pomidorkami koktajlowymi.
Ponadto ciekawym akcentem są pestki słonecznika lub prażone pestki dyni. Do polania sałatki świetnie sprawdzi się dressing z oliwy z oliwek, miodu, soku z cytryny i musztardy. Dzięki takim wyważonym nutom smakowym całość świetnie się komponuje i może stanowić dodatek do obiadu lub propozycję lekkiej i zdrowej kolacji.
Jak ugotować szpinak
Po przeczytaniu tego tekstu dowiesz się, jak ugotować szpinak, aby można było go wykorzystać do dań na ciepło, takich jak makaron ze szpinakiem, farsz do krokietów lub pierogów. Jeśli chcemy ułatwić sobie przyrządzenie obiadu i maksymalnie skrócić czas przygotowania posiłku warto sięgnąć po mrożony szpinak w formie brykietu. Na opakowaniu znajdziemy wskazówki jak ugotować szpinak mrożony, obróbka może zachodzić poprzez duszenie z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu lub krótkie gotowanie we wrzątku. Gotowanie szpinaku znacząco różni się od gotowania jabłka, jak ugotować jabłko, żeby jego smak był odpowiedni.
Ile czasu gotować szpinak?
Chcesz poznać odpowiedź, jak ugotować szpinak, by zachował bogactwo składników odżywczych? Świeże liście szpinaku płuczemy, w razie konieczności usuwamy dłuższe ogonki, które w przypadku starszych liści mogą być włókniste. Ile czasu gotować szpinak? Po wrzuceniu liści do wrzątku i momentu ponownego zagotowania się wody, odliczamy około 3 – 5 minut na ugotowanie szpinaku. Żeby zachował swój piękny zielony kolor warto po ugotowaniu zahartować go przez minutę w wodzie z kostkami lodu.
Kiedy nasze menu zamknęło się w utartych schematach i brakuje ciekawego pomysłu na obiad, warto sięgnąć po nowy przepis np. z bloga kulinarnego. Po wskazaniu dań ze szpinakiem z pewnością pojawi się propozycja na pyszne spaghetti ze szpinakiem, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je przyrządzić zarówno ze szpinaku świeżego, jak i mrożonego, warto dodać kurczaka lub fetę i całość na koniec posypać tartym parmezanem.