Jak ugotować jabłko?

jak ugotować jabłka

Pozornie prosta sprawa, ale czy wiesz jak ugotować jabłko, jeśli potrzebne będzie jako dodatek do przygotowania wykwintnego obiadu czy pysznego deseru? Czytaj do końca, by poznać sposoby na pyszne jabłka gotowane:

  • w całości (z wydrążonym gniazdem nasiennym, z dodatkiem miodu, cynamonu czy wanilii)
  • na parze (doskonałe np. dla niemowlaka czy przy problemach trawiennych)
  • na ciasto (gęsty mus z dużymi kawałkami jabłek np. na szarlotkę).

Jabłka bez obierania można ugotować w całości, w garnku przystosowanym do gotowania na parze, lub w zwykłym garnku, w którym wystarczy je podlać niewielką ilością wody.

Jabłka na ciasto, ile czasu gotować?

Marzysz o aromatycznej szarlotce ze świeżych jabłek podanej z porcją lodów waniliowych? Dzięki obraniu i pokrojeniu w kostkę szybciej przygotujesz jabłka gotowane np. na ciasto lub inny zdrowy i szybki deser. Istotną wskazówką, aby jabłka gotowane zachowały swój jasny odcień jest zakwaszenie jabłka przed gotowaniem. Wystarczy skropić je sokiem z cytryny, który zapobiega ciemnieniu jabłek. Potrzebny jest sprawdzony przepis na ciasto kruche i musisz wiedzieć, jak długo gotować jabłka, żeby nabrały odpowiedniej konsystencji. Warto do gotowania wybrać garnek z szerokim dnem. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka na ciasto, kroi się w kostkę, dzięki czemu szybciej odparuje z nich nadmiar wody. Odpowiedzią na pytanie, ile czasu gotować jabłka będzie czas około 20 minut, wówczas odparuje z nich nadmiar wody i dostatecznie zmiękną.

Chcąc uzyskać aromatyczne jabłka gotowane do ryżu lub na ciasto np. szarlotkę, dobrze jest dodać:

  • cynamon
  • goździki
  • cukier wanilinowy
  • rodzynki.
ciasto z jabłkami

Jeśli chcemy wzbogacić nasze jabłka gotowane na szarlotkę lub inny deser, wówczas warto zastąpić biały cukier np. naturalnym miodem. Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane. Następną cenną radą jest jak ugotować szpinak świeży i mrożony.

Kompot z jabłek

Kiedy zaproszeni goście zjedzą już tradycyjny obiad, czas na to, aby na stole pojawił się pyszny domowy kompot z jabłek, który z łatwością możesz przygotować wcześniej. Owoców nie musisz obierać ze skóry, to w niej kryje się najwięcej witamin i aromatów. Dokładnie umyte jabłka na kompot wystarczy pokroić w ćwiartki i wykroić gniazda nasienne, po czym wrzucić do garnka z wodą. Jeśli masz wątpliwości dotyczące tego, jak długo gotować jabłka danej odmiany, to warto po upływie 15 – 20 minut wyłowić kawałek i sprawdzić stopień miękkości. Pamiętajmy, że podczas stygnięcia jabłka w kompocie jeszcze nieco zmiękną i nabierze on intensywnego smaku. Cukier dodaje się według indywidualnych preferencji dopiero pod koniec gotowania, kiedy jabłka puszczą prawie cały sok. Niektóre z odmian są na tyle słodkie, że praktycznie nie wymagają dosładzania, a dodatkowe aromaty można uzyskać przez dodanie goździków, wanilii czy cynamonu.

Ile czasu gotować jabłko?

Zastanawiasz się, ile czasu gotować jabłko, żeby utraciło jak najmniej swoich cennych właściwości zdrowotnych a jednocześnie miało aksamitną konsystencję?

produkty- jabłko, jajka, papryka

Czas potrzebny do gotowania jabłek w całości daną metodą dobieramy w zależności od odmiany i wielkości owoców. Miękkie odmiany, które gotują się krócej to m.in.: Papierówka, Lobo, Szara Reneta. Do twardszych odmian zalicza się np.: Antonówka, Delikates, Gala, Gloster, Jonatan, Kortland, Kosztela, Ligol, Mekintosz, Rubin. Poniżej znajdziesz zestawienie jak długo gotować jabłka średniej wielkości:

  • 15 – 25 minut w naczyniu do gotowania na parze
  • 20 – 50 minut w garnku z wodą (w przypadku twardych odmian zaleca się gotowanie pod przykryciem).

Dodaj komentarz