Sól jest jednym z podstawowych składników, które są wykorzystywane w kuchni do nadania smaku ziemniakom. Aby nie były mdłe, ważne jest, aby wiedzieć, ile soli dodać do ziemniaków, a także kiedy solić ziemniaki, żeby ich smak nie był za słony? Na blogu dowiesz się tez kiedy solić pieczarki podczas smażenia na patelni.
Kiedy solić ziemniaki, aby wyszły idealne?
Jeśli zastanawiasz się, ile soli dodać do ziemniaków, aby wyszły idealne, to podpowiadamy. że zależy to od kilku czynników, takich jak wielkość ziemniaków, ich ilość, sposób przygotowania i indywidualne preferencje smakowe. Zasadniczo jednak, do 1 kg ziemniaków zaleca się dodanie od 1 do 2 łyżeczki soli.
Dodawanie soli do ziemniaków – kiedy solić ziemniaki?
Nie wiesz kiedy solić ziemniaki? Najlepszym sposobem na dodanie soli do ziemniaków jest dosypanie jej do wody, w której ziemniaki będą gotowane. Należy pamiętać, aby dodać sól do wody, gdy ta jest już zagotowana, a nie wcześniej. Dzięki temu ziemniaki nie będą miały twardych skórek, a sól równomiernie rozprowadzi się wewnątrz warzyw. Jeśli jednak gotujesz ziemniaki bez skórki, solenie ich w trakcie gotowania nie będzie skuteczne, ponieważ sól nie dostanie się do środka ziemniaków. W takiej sytuacji warto posypać ziemniaki solą tuż przed podaniem lub połączyć je z sosem, który zawiera sól.
Ile gotować ziemniaki? – jak ugotować ziemniaki obrane oraz w mundurkach?
Ile gotować ziemniaki? W sytuacji, w której gotujesz ziemniaki w wodzie, ważne jest, aby do zimnej wody, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Następnie gotuj ziemniaki na średnim ogniu, aż zaczną się łatwo rozpadać, gdy wbijesz w nie widelec. Zazwyczaj trwa to około 15-20 minut, ale czas ten może się różnić w zależności od wielkości kawałków ziemniaków. Jeśli gotujesz ziemniaki w mundurkach – czyli w ich skórach, czas gotowania również zależy od wielkości ziemniaków. Zazwyczaj jednak, średniej wielkości ziemniaki gotuje się w mundurkach przez około 20-30 minut. Po ugotowaniu, ziemniaki należy obrać ze skórki.