Jak ugotować czerwoną kapustę

przygotowanie czerwonej kapusty

Czerwona kapusta jest bardzo popularna zwłaszcza w kuchni śląskiej. To niezwykle zdrowe warzywo, które zawiera przeciwutleniacze chroniące przed wolnymi rodnikami oraz szereg niezbędnych witamin i minerałów. Wśród nich warto wymienić m.in.: błonnik, wapń, sód, magnez i witaminy z grupy B. Czerwoną kapustę można przyrządzać na wiele sposobów. Dziś podzielimy się radami dotyczącymi gotowania czerwonej kapusty. Jak gotować czerwoną kapustę, żeby nie straciła koloru? Ile czasu gotować czerwoną kapustę? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Warzywo które nadaje się na romantyczna kolację we dwoje.

Czerwona kapusta gotowana z octem i wiele więcej

Kapusta czerwona – zwana także modrą – jest pełna witamin i minerałów, a oprócz tego okazuje się pomocna w walce z anemią. Służy też obniżeniu złego cholesterolu, poprawia wygląd skóry oraz ma dobry wpływ na poprawę odporności organizmu. Nic więc dziwnego, że tak często gości na kuchennych stołach w wielu domach. Zwłaszcza że można ją jeść zarówno jako dodatek do obiadu, jak i osobną przekąskę między posiłkami. Kapusta czerwona doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Można ją dusić, smażyć, kisić i gotować – możliwości jest naprawdę sporo. Popularna jest też czerwona kapusta gotowana z octem. Gotowanie szpinaku znacząco różni się od gotowania czerwonej kapusty, jeżeli chcesz wiedzieć jak ugotować świeży szpinak to zapraszam do czytania artykułu.

Jak ugotować czerwoną kapustę?

  1. Na początek należy główkę kapusty oczyścić z uszkodzonych liści. Następnie kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. W zależności od przepisu kapustę można też wrzucić bezpośrednio do gotującej się wody. 
  2. Dodajemy sól, olej i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Jak długo gotujemy kapustę modrą? Należy gotować ją do miękkości, więc powinno to zająć ok. 15-20 min (maksymalnie do ok. 40 min). Po tym czasie kapusta będzie już miękka. 
  3. Jeśli chcemy podać gotowaną kapustę w śląskim stylu, podczas gotowania trzeba dodać do garnka kwaśne jabłka pokrojone w ćwiartki. Ile czasu gotować kapustę z jabłkami? Aby danie się nie rozgotowało, wystarczy kilka minut. Wówczas otrzymamy pyszną kapustę modrą po śląsku. 

Jak widzisz, odpowiedź na pytanie, jak ugotować czerwoną kapustę, okazuje się całkiem prosta. W krótkim czasie otrzymujemy pyszną, gotowaną kapustę modrą, którą można wykorzystać w wielu daniach. 

Jak ugotować czerwoną kapustę, żeby nie straciła koloru?

czerwona kapusta

Podczas gotowania kapusty czerwonej istnieje ryzyko, że straci ona swoją charakterystyczną barwę. Żeby kapusta zachowała naturalną barwę, można dodać łyżkę octu do jeszcze gotującego się warzywa. Innym sposobem jest zakwaszenie wody w trakcie gotowania sokiem z cytryny. To powinno wystarczyć, aby kapusta nie straciła swojego czerwonego koloru przy gotowania. 

Co jeszcze warto wiedzieć o czerwonej kapuście? Warto natrzeć dłonie odrobiną oleju przed jej krojeniem, aby sok nie zafarbował. Natomiast gdy chcemy, aby kapusta nie była taka ciężkostrawna, można dodać odrobinę kminku, a tuż przed końcem gotowania – łyżkę miodu. 

Wiesz już, jak gotować czerwoną kapustę, żeby nie straciła koloru. Dowiedziałeś się też, jak długo ją gotować, aby smakowała doskonale. Czerwona kapusta gotowana z octem czy z sokiem cytryny to sposób na danie, które doskonale się prezentuje i pysznie smakuje.

Dodaj komentarz