Ile czasu gotować szpinak mrożony, a świeży

szpinak świeży

Szpinak ostatnimi czasy przeżywa renesans i znów rozgościł się w naszej kuchni na dobre. Jest wykorzystywany w wielu przepisach jako dodatek lub traktowany jak osobne danie. Najczęściej korzysta się ze szpinaku mrożonego. Taki szpinak można nie tylko podsmażać czy udusić, ale również ugotować. Czy gotowanie szpinaku mrożonego jest trudne? Ile czasu powinno się gotować tę roślinę? Podpowiadamy, jak długo gotować szpinak mrożony i w jakich potrawach go wykorzystać.

Jak długo gotować szpinak świeży?

Zwykle szpinak jest podsmażany lub duszony, jednak z powodzeniem można go także ugotować na parze lub bezpośrednio w wodzie. A jak długo gotować szpinak świeży? Zwykle wystarczy 2-5 min. Szpinak gotowany na parze zwykle gotuje się krócej, natomiast gotowany w wodzie łatwo rozgotować. Od Ciebie zależy, którą metodę wybierzesz. Pamiętaj jednak, że wybrana metoda decyduje o tym, jak długo gotować szpinak, by był smaczny. Ważne jest także pilnowanie czasu gotowania i dostosowanie go do wybranej opcji. 

Ile czasu powinno się gotować szpinak mrożony?

Gotowanie szpinaku mrożonego powinno zająć ok. 5 min. Wystarczy wrzucić go na patelnię, dodać wody i podgotować. Jak widzisz, odpowiedź na pytanie, ile czasu gotować szpinak mrożony jest podobna jak na to o czas gotowania szpinaku świeżego. Pamiętaj jednak, że przed gotowaniem warto rozmrozić szpinak w miseczce, a potem dokładnie odcisnąć z wody i usunąć ogonki z liści. Nie powinno Ci to zabrać zbyt wiele czasu, natomiast szpinak zyska dzięki temu rozwiązaniu jeszcze lepsze walory smakowe.

szpinak mrożony

Szpinak mrożony – wykorzystanie w kuchni

Mrożony szpinak można wykorzystać do wielu dań. Idealnie nadaje się m.in. do: 

  • spaghetti z dodatkiem sera i pomidorów, 
  • naleśników, 
  • zapiekanek,
  • makaronu z kurczakiem. 

Szpinak stanowi również podstawę zdrowych koktajli czy zup kremowych. Jeśli więc szukasz pomysłu lub inspiracji na obiad, warto nieco odczarować wspomnienia szpinakowej papki z dzieciństwa i spróbować szpinaku w innej odsłonie. Przekonasz się, że szpinak jest wartościowy, smaczny i zdrowy, a równie łatwo się go smaży, co gotuje.

Dodaj komentarz