Szpinak wielu osobom kojarzy się z przykrą koniecznością jedzenia go w dzieciństwie. Tymczasem jest to roślina zawierająca szereg niezbędnych witamin i minerałów. Dobrze przyrządzony szpinak jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Czy przyrządzanie szpinaku jest trudne? Podpowiadamy, jak ugotować szpinak na patelni i w jakich daniach go wykorzystać.
Jak ugotować szpinak świeży na patelni?
Świeży szpinak można przygotować na wiele sposobów, m.in. bezpośrednio w wodzie lub gotując na parze. Poniżej podpowiadamy, jak ugotować świeże liście szpinaku.
- Najpierw trzeba dokładnie umyć i osuszyć liście szpinaku. Odkrawamy ogonki i pozbywamy się zwiędłych lub pożółkłych liści.
- Gotujemy wodę w garnuszku. Wrzucamy szpinak na wrzątek i zagotowujemy. Można też postawić na naczyniu sitko, uzupełnić liśćmi szpinaku i gotować przez 2-3 minuty.
- Po upływie 2-5 minut szpinak jest ugotowany. Pilnowanie czasu gotowania szpinaku jest istotne, ponieważ łatwo go rozgotować – czas czas gotowania nie może przekroczyć 5 min. Kiedy liście będą ugotowane, odcedzamy je i odciskamy.
Jak ugotować szpinak mrożony?
Taki szpinak mrożony najlepiej rozmrozić przed gotowaniem, choć można także wrzucić go na patelnię, dodać trochę wody i w ten sposób podgotować. Podczas podgrzewania na patelni woda szybko odparuje. W obu przypadkach smak szpinaku mrożonego będzie podobny. Warto wiedzieć ile czasu gotować mrożony szpinak? Niemniej polecamy wcześniejsze rozmrożenie szpinaku, aby uniknąć konieczności używania tłuszczu, który może okazać się niezbędny podczas przyrządzania rośliny na patelni. Będzie to o wiele korzystniejsze dla naszego zdrowia.
Jak przyrządzić świeży szpinak? Pomysły na smaczne obiady
Ze szpinaku można przygotować wiele smacznych dań. Klasykiem jest oczywiście makaron ze szpinakiem, podawany także w towarzystwie kurczaka. Szpinak nadaje się również do naleśników, lazanii i zapiekanek. Warto wypróbować lekką, warzywną zupę szpinakową. Jednym z popularniejszych dań jest też spaghetti ze szpinakiem, które podaje się np. z pomidorami, serem lub też ciecierzycą i tofu. Szpinak można również serwować jako osobne danie z dodatkiem masła lub bez niego. Dotyczy to zresztą nie tylko szpinaku świeżego, ale też rozmrożonego.
Jak widać, przepisów z wykorzystaniem szpinaku w kuchni jest całkiem sporo. Warto więc wypróbować różne receptury i cieszyć się nowo odkrytym smakiem szpinaku w rozmaitych potrawach i odsłonach. Wyśmienity smak odpowiednio przyrządzonego szpinaku już niejednego zaskoczył.